- Advertisement -
ЗанимливостиНаука

Направена е апликација против алергии

Направена е апликација против алергии - Работник
347views

За време на пандемијата на коронавирус, едно од прашањата што честопати го слушнавме беше – „Дали е тоа алергија или имам вирус?“. Причината е што алергиите и вирусите имаат слични симптоми – чувствуваме чешање во носот, кивање, носот ни е затнат, чувството за мирис е слабо или дури го губиме, очите се наводнуваат, проследено е со чешање. Поради сето ова, ние сме раздразливи и нашиот квалитет на живот се намалува. Треба да знаеме дека не сме единствен случај, затоа што алергиите, заедно со астмата, се најчестите хронични заболувања во Европа.

Се проценува дека околу 80 милиони возрасни (над 20%) од Европејците имаат алергија. Од тоа, околу 30-40 проценти се деца и тој број постојано расте. Алергиите никогаш не можат целосно да се излечат, но можеме да ги задржиме под контрола. Првиот чекор е да се избегне контакт со алергени. Како го достигнуваме тоа?
Едно од решенијата е RealForAll мобилната апликација за корисници на Android и iOS. Преку оваа бесплатна апликација, граѓаните сега можат да ги проверат моменталните состојби поврзани со појава на алергени и прогнози во наредните неколку дена, а со тоа да ги испланираат своите активности и терапии во договор со нивниот лекар.

Advertisement

Апликацијата е само дел од големиот проект “Мерења во реално време и прогноза за успешна превенција и живот со сезонски алергии во прекуграничната област Хрватска – Србија” – RealForAll (2017HR-RS151) кој е кофинансиран преку прекуграничната соработка Интерга ИПА меѓу Србија и Хрватска.

Извор: rtv.rs

Advertisement
Advertisement

Advertisement