- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Најмногу откази добиле вработените во нископлатените дејности

Најмногу откази - Работник
309views

Во вториот и третиот квартал лани во споредба со првото тромесечие од 2019 година забележано е намалување на бројот на вработени за 26 илјади лица. Институтот за економски анализи, „Фајнанс Тинк“, објави анализа во која дополнително се наведува дека најмногу откази им биле поделени на ниско платени работници кои работеле без никаков договор.

„Формализацијата на работните места најчесто се вршеше преку договори на определено работно време, па затоа владата треба да воведе механизми за нивно задржување и евентуално претворање на договори на неопределено време“, рече Деспина Туманоска, Програмски координатор во „Finance Think“.
 
Повеќе на АлсатМ

Advertisement

Advertisement
Advertisement