ЕкономијаМакедонијаНовости

На трговците им се исплати да поскапуваат и да повлекуваат производи – добиле казни од само 300.000 евра

   Време за читање 1 минута

Државниот пазарен инспекторат напишал казни од околу 300.000 евра за трговците кои не го почитувале воведувањето на замрзнатите цени во првото полугодие од оваа година. Од целокупното работење на инспекторатот, во овој период доминираат казните од Законот за трговија, а според она што е напишано во полугодишниот извештај за 2023, од јануари до крајот на јуни доминираат глобите за маркетите кои не ги намалиле цените според Законот за трговија.

Од 17.450.710 одредена збирна казна, трговците веднаш платиле 539 издадени налози во висина од 5.827.413 денари. Висината на глобите од 300.000 евра за малопродажниот сектор во овој период е поголем во однос на првото полугодие лани, кога Владата исто така пропишуваше највисоки цени за одредени производи, а ДПИ тогаш напишал казни од 210.000 евра. Покрај тоа, инфлацијата започна да галопира оваа година, така што се очекуваше санкциите да бидат во многу поголем размери.

Повеќе на Фактор