- Advertisement -
Новости

Ова се неработните денови за 2021 година

Ова се неработните денови за 2021 година
2.36Kviews

Согласно Законот за празниците на Република Македонија, во 2021 година неработни денови се: 

За сите граѓани на РМ

 • 01 јануари (петок), Нова Година, 
 • 07 јануари (четврток), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар,
 •  01 мај (сабота), Ден на трудот,
 • 03 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар,
 • 13 мај (четврток), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
 • 24 мај (понеделник) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители,
 • 02 август (понеделник), Ден на Републиката,
 • 8 септември (среда), Ден на независноста,
 • 11 октомври (понеделник), Ден на народното востание,
 • 23 октомври (сабота), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
 • 8 декември (среда), “Св. Климент Охридски”,

 

За граѓаните од православна вероисповед

 • 06 јануари (среда), Бадник, ден пред Божик,
 • 19 јануари (вторник), Богојавление (Водици)
 • 30 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден,
 • 18 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден
 • 28 август (сабота), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

 

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 05 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден,
 • 01 ноември (понеделник), Празникот на сите светци,
 • 25 декември (сабота), првиот ден на Божик

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 20 Јули (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам,

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (понеделник), Ден на Албанската азбука,

 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари (среда), Свети Сава,

 

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 април (четврток), Меѓународен ден на Ромите,

 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај (недела), Национален ден на Власите,

 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 16 септември (четврток), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур,

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (вторник), Меѓународен ден на Бошњаците,

 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (вторник), Ден на настава на турски јазик.