ЕкономијаМакедонијаНовости

Парите од „Мој ДДВ“ граѓаните ќе ги добијат во текот на јануари или почетокот на февруари

   Време за читање помалку од минута

Според Законот, Управата за јавни приходи парите од „Мој ДДВ“ треба да ги исплати во рок од 60 дена од завршувањето на тромесечието.

Оние граѓани кои скенираат фискални сметки, парите за последното тромесечје од 2023 година треба да ги очекуваат во текот на јануари или почетокот на февруари.

За нешто повеќе четири години од спроведувањето на оваа мерка, преку „МојДДВ“ на сметките на граѓаните се слеале безмалку 120 милиони евра.ж

Од јануари 2023 година се зголеми прагот на враќање на дел ДДВ-то изразено во фискалните сметки, од 1.800 денари за едно тромесечје, на 2.100 денари, односно 8.400 денари годишно по корисник.