ЕкономијаМакедонијаНовости

ПАТАРИНИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ МОЖЕТЕ САМО ДА ГИ „ПРОТРЧАТЕ“: стартува заедничкиот систем за електронско плаќање, еве кои се предностите

   Време за читање 2 минути

Поевтините патарини низ Македонија за српските граѓани започнаа пред неколку дена, а истиот уред за ознака ќе важи и за патувања низ Македонија и Србија, дознава „Блиц Бизнис“. Возачите добиваат две поволности – побрзо, но и поевтино ќе ја поминат наплатната рампа.

Српскиот означен уред почнува да важи на наплатните пунктови во Македонија

Како што за колегите од Блиц бизнис потврдиле од ЈП „Патишта Србија“, заедничкиот систем за електронско плаќање успешно ги поминал сите тестови. Тоа практично значи дека секој што патува со автомобил до морето во Грција може да ја користи брзата лента низ Северна Македонија, односно со српска патарина да помине низ соседната земја речиси без застанување.

На овој начин патарината е за шест отсто поевтина во однос на редовното плаќање, со оглед на тоа што патарината неодамна се зголеми за 14 отсто, а за возачите кои користат ознака за 8 отсто.

– Сега ќе биде многу побрзо преку Македонија и Србија, но и поевтино. Уредот за ознаки може да се купи на многу места, и во пумпи и во пошта. Чини 2.022 динари – изјавил Зоран Дробњак, в.д. на ЈП Патишта Србија.

Со српскиот таг, наскоро преку Албанија

На самитот одржан во Охрид во јуни 2022 година, беше договорено да се воспостави единствен електронски систем за наплата во Република Србија, Република Северна Македонија и Република Албанија, а подоцна и во другите земји кои се приклучуваат на иницијативата.

На овој начин, во еден момент граѓаните на Србија, Северна Македонија и Албанија ќе можат да плаќаат патарина во сите три земји без да застанат со ист уред за електронска наплата. Со тоа ќе се зголеми безбедноста во сообраќајот, ќе се намали метежот на автопатите и ќе се олесни протокот на возила на наплатните пунктови, а граѓаните побрзо ќе стигнат до посакуваната дестинација.

Извор: faktor.mk