- Advertisement -
Наука

Расте интересот за хибридни и електрични автомобили

335views

Бројот на хибридни и електрични автомобили на патиштата во Србија, како и интересот за нив, полека расте. Според податоците добиени од веб-страницата на „Used Cars“ од Министерството за внатрешни работи, во Србија се регистрирани вкупно 102 електрични патнички автомобили, а има и 1.416 регистрирани хибридни патнички возила.

Само оваа година, бројот на автомобили на овие два вида погони, особено за хибриди, е зголемен за повеќе од 50 проценти.

Од вкупниот број регистрирани хибридни автомобили, дури 564 се регистрирани за прв пат во првите шест месеци од 2020 година, односно биле купени во тој период. Кога станува збор за електрични автомобили, 16 возила со овој погон беа регистрирани за прв пат.

На пазарот има зголемена понуда на електрични и хибридни автомобили, а на страницата polovniautomobili.com, иако во однос на вкупниот број сè уште е скромен, има пораст на бројот на реклами во овие две категории.

На почетокот на 2019 година на страницата се објави продажба на само педесет користени и неколку нови хибридни автомобили, а само еден, нов електричен, значително се зголемува од октомври минатата година.

Така, во мај беше објавена продажба на 190 користени и 15 нови хибридни автомобили на страницата polovniautomobili.com, додека во јуни, тој број беше 139 користени и 15 нови.

Сепак, кој сака да купи електричен или хибриден автомобил, ќе мора да издвои малку поголема сума пари. Кога станува збор за електрични автомобили, понудата е претежно BMW i-3, чија цена се движи од 20 000 до 46 000 евра.

Љубителите на „голф“ и електричен погон честопати наоѓаат нешто за себе во своите реклами. Исто така, во електричната варијанта се наоѓа и легендарниот „Fiat 500“.

Од друга страна, понудата на хибридни автомобили е нешто подобра, а изборот е поголем. И, додека цените на новите се движат од 17 000 евра и нагоре, користените хибридни автомобили од постарата генерација можат да се купат за само 4.000 евра.

Додека пред само една година беше речиси незамисливо, во последно време, меѓу огласите, денес може слободно да се каже, автомобил марка околу која се крева најголемата прашина во медиумите – „Тесла“.

Во зависност од моделот, генерацијата и годината на производство, цената на „Тесла“ на нашиот пазар се движи од 45.000 евра до повеќе од 100.000 евра. Сè уште не можете да купите нова „Тесла“ во Србија, но ако овој тренд продолжи, денот веројатно не е далеку кога тоа ќе биде можно.

Извор: rts.rs