МакедонијаПравдаСиндикат

Ристова: 1,000 наместо сегашните 3,000 евра плата ќе зема Ректорот на УКИМ според колективниот договор на НАкС

   Време за читање помалку од минута

Професорката од Универзитетот Кирил и Методиј, Мимоза Ристова на нејзиниот фејсбук профил објави графикон чии бројки покажуваат која е вистинската причина поради формирањето на синдиктот од страна на Ректорот на УКИМ, како работодавач на истиот.

Ристова пишува дека според колективниот договор кој го предлага Независниот академски синдикатц – НАкС, ректорот ќе добива плата од 1,000  и функционален додаток кој изнесува 50 % од функционалната плата, наместо, како што таа тврди, сегашните 3,000 евра плата заедно со ректорски додаток.