СОНК ќе преземе законски мерки против тие што не го почитуваат Колективниот догово за култура

Над 100 директори на установи од културата (од вкупно 120) не доставиле потребна документација за исплата на плата по новиот Колективен договор, пишуваат од Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК во нивниот фејсбук статус. 
 
„Многу симптоматично! Дали се работи за бојкот на директорите или некој така ги советувал. Во секој случај, тие ја сносат одговорноста за неисплаќањето на платите на вработените.
СОНК ќе ги превземе сите законски мерки за прекршување на закони и колективниот договор за културата, а му препорачуваме на новиот министер за Култура, по негово избирање, да превземе мерки против несовесните директори“, стои во фејсбук статусот на СОНК.
 
 

Над 100 директори на установи од културата (од вкупно 120) не доставиле потребна документација за исплата на плата по…

Posted by Самостоен синдикат за образование, наука и култура – СОНК on Thursday, August 27, 2020