- Advertisement -
МакедонијаСветот на работникотСиндикат

ССКЦ достави званично барање до Министерот Филипче и Комисијата за заразни болести за изземање на вработените во здравството од гласачките места

205views

Синдикатот на Клинички центар на барање на своите членови јавно го изнесе својот став дека неприфатлива е одлуката на Државната изборна комисија (во понатамошниот текст: ДИК) вработени во јавните здравствени установи, вклучително доктори и медицински сестри во овој момент да бидат вклучени во избирачки комисии и одбори.

Со оглед на актуелната состојба со пандемијата со Ковид 19 и недостигот и заморот на здравствениот персонал, Синдикатот на Клинички центар јавно ги повика надлежните институции да преку системско, а не поединечно решение, ги повлечат вработените во здравствените установи од избирачките одбори и комисии.

Advertisement

Претседателот на ДИК во своите јавни обраќања за цело време укажуваа дека не постои законска можност да се најде системско решение за ова прашање и дека вработените во ЈЗУ можат само поединечно на барање на работодавачот-директорот на ЈЗУ да достават барање до ДИК, а по разгледување на барањето евентуално позитивно да се одговори на ваквите барања.

Синдикатот на Клинички центар е на став дека Комисијата за заразни болести и Министерот за здравство во услови на пандемија се најповиканите институции кои со препорака и заедно со кризниот штаб, МИОА и ДИК можат системски да го решат овој во оваа состојба најмалку потребен проблем.

Advertisement

Согласно овој став и актуелната состојба со пандемијата, Синдикатот на Клинички центар достави званично барање до Министерот за здравство и Комисијата за заразни болести во рамките на своите овластувања и надлежности да ги задржат вработените во здравството за време на изборниот процес.

Advertisement