- Advertisement -
ЕкономијаНовости

6 Mеки вештини кои секој претприемач треба да ги знае, и како да ги совладате бесплатно

6 Меки вештини кои секој претприемач - Работник
335views

Една од најголемите грешки кои ги направиц пред шест години како млада претприемачка беше ставањето на мојата љубов кон учењето на пауза, пишува Џен Гланц за Бизнисинсајдер. 

Џен е претприемачка и основач на компанијата „Деверуши за изнајмување“ и таа смета дека меките вештини се многу важни за луѓето кои сакаат да основаат свој бизнис за да се развиваат и редовно да напредуваат. 

Advertisement

Нејзиниот текст Блиц.рс, за Бизнисинсајдер го пренесува целосно. 

Одев на 10 – неделен курс за пишување, 8 – неделни часови за стенд – ап комедија (каде болно моравме да настапуваме во вистински клуб за завршниот испит) и 8 – неделен курс за импровизација. Сите овие предавања во тоа време не се однесуваа на мојата работа (работев за технолошки стартап), но ме научија за елементите на комуникацијата и креативноста кои влијаеле на она како придонесував на своето работно место. 

Advertisement
Advertisement

Кога влегов во претприемачките води, престанав да се пријавувам на дополнителни курсеви. Немав толку слободно време за долги предавања, па едноставно се откажав и заборавив на новите вештини. Набрзо забележав дека запирањето на курсевите негативно влијаело на тоа колку добро ја водам работата, комуницирам со клиентите, па дури и ги решавам проблемите. 

Сфатив дека следењето на подобрувањето и совладувањето на одредени меки вештини е потребно за секој претприемач и повторно започнав тоа да го ставам како приоритет. Ви претставувам шест видови на вештини кои е важно да ги совладате кога започнувате сопствен бизнис и како истите можете да ги научите бесплатно. 

Јавен настап 

На дното на „to – do“ листата на многу луѓе се наоѓа белешка која зборува нешто како „поработи на стравот од јавни настапи“. Преку 77 % од луѓето има одредено ниво на анксиозност кон јавните настапи, но како претприемач, јавните настапи се нешто со кое често се сретнувате. 

Кога сте на чело на компанијата, обично често ги водите презентациите и состаноците, преговарате со инвеститори и се појавувате на видео или аудио содржина за својот дигитален маркетинг.

Да научите како да звучите привлечно, да имате професионален говор на телот и да управувате со нервите е нешто што ќе ви помогне да се истакнете во такви ситуации. 

Со оглед дека го емитираме тоа што го консумираме, еден едноставен и бесплатен начин да совладате добри говорни вештини е да гледате добри говорници. Поминете 20 минути неделно гледајќи Тед Такс разговори (тие обично професионално ги обучуваат своите говорници) и запишете две до три работи кои говорникот ги направил, а го прикажале како вешт и харизматичен. Водењето на таква листа ќе ви помогне да почнете да применувате некои од тие техники додека говорите. 

Networking/Бизнис Вмрежување

Кога водите бизнис, често ќе бидете во потрага по луѓе од разни индустрии за да ви помогнат, да се советуваат со вас или да ви ги пружат своите услуги. Да се биде добар „вмрежувач“ ви помага во воспоставувањето на база на податоци на луѓе на кои можете да им се обратите кога ќе ви биде потребно нешто и луѓе кои можете да ги упатите кон другите пријатели претприемачи. 

Advertisement