Во кој сектор има најмногу слободни работни места

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2022 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.58

Прочитај повеќе

5,000 работници од Туриција е решението на ТУК за надминување на проблемот со недостигот на работна сила во секторот

Туристичко-угостителската комора при Сојузот на стопански комори во соработка со организациите од Турција може да обезбеди 5.000 квалификувани работници кои

Прочитај повеќе

НЕДОСТИГОТ НА РАБОТНА СИЛА, ВО КОНФЕКЦИСКИТЕ ПОГОНИ ВО АЛБАНИЈА, СЕ ПОПОЛНУВА СО СТРАНЦИ, ПРЕД СÈ ОД ФИЛИПИНИ

Во конфекциските производни погони во Албанија има околу 20.000 слободни работни места, но нема заинтересирани за работа, па за да

Прочитај повеќе

До кога партиските војници кои „дремат“ на работа ќе земаат плата на грбот на работниците од приватниот сектор?

Автор: Бобан Илијевски Изминатава недела, па и претходно имаше доста на реакции за тоа зошто ССМ бара да се зголемат

Прочитај повеќе

Ампева: Не е фер цело време да се бараат плати за јавниот сектор, додека приватниот колабрира

Фејбук статус на претседателката на Гласен Текстилец, Кристина Ампева: -Секогаш јас и здружението сме ЗА покачување на плати, но НЕ

Прочитај повеќе

Во Германија голем недостиг на работници од градежниот, образовниот и здравствениот сектор

Недостигот од квалификувани работници во Германија е зголемен, а посебен недостиг се чувствува во градежниот сектор, но и во образовниот

Прочитај повеќе

Злоупотреба на Договорот на дело во трудово- правната област 

Колумна на Адвокат Персида Отовиќ Стојановска Секојдневно сме сведоци на недостиг на огромен број на работници како и огласи со

Прочитај повеќе

Целодневен штрајк во Грција: Работниците протестираат поради растот на цените и намалување на приходите

Грчките работници денеска започнале целодневен штрајк ширум земјата поради, како што велат, продлабочување на кризата, раст на цените, намалување на

Прочитај повеќе

Трипуновски: Со погубните политики на Николовски 32 0000 поранешни вработени во секторот сега се социјални случаеви или работат во странство

Денес испровоциран од лицемерниот настап на #ЉупчоНиколовски каде без срам и перде од петни жили се обидува да ја замајува јавноста, и неговите погубни политики во земјоделството да ги прикаже како развојни. Затоа преку бројки и со факти сакам да го демантирам, а на јавноста да и ја презентирам реална состојба во македонскиот аграр. Во 2014 год. учеството на вработени во сектор земјоделство бил 18,5% или 127 438 вработени Во 2020 год. учеството било со 12% или изразено во бројка со 95 545 вработени. Замислете за период од 6 години падот е 6,5 % или речиси 32 000 вработени помалку, заради Вашата неспособност 32 0000 поранешни вработени во секторот сега се социјални случаеви или аргатуваат во странство  Затоа “успешно” министерче по други пуТ ако сакаш да направиш добро за македонскиот аграр и руралната жена треба уште денес да го напуштиш Министерството.  

Прочитај повеќе

Платите се порамнија уште повеќе, незадоволството се зголеми

Минималната плата се зголеми на 18,000 денари. Тоа е за поздравување. Сега, што правиме со усогласувањето на платите? Зголемувањето на

Прочитај повеќе