ЛАНИ СЕ ЗАТВОРИЛЕ 6.857 ФИРМИ, НАЈКРИТИЧНО ВО ТРГОВИЈАТА

Минатата година не ја преживеале 6.857 компании, покажуваат податоците на БизнисМрежа.мк, со ажурирање до 17.1.2023 година. Ако се споредат овие податоци

Прочитај повеќе

Јовановски на панел дискусија: Колку што е важно во ЕУ да се влезе што побрзо, исто толку е важно да се влезе подготвен

Потпретседателот на Стопанската комора на Северна Македонија Зоран Јовановски  учествуваше на панел дискусија на конференцијата „На европскиот пат: нови реформи,

Прочитај повеќе

ТРГОВИЈАТА СО СТРУЈА ЛАНИ БИЛА НЕИСПЛАТЛИВА: Трговците заглавиле во дебели минуси

Иако се во друштото на 100 НАЈГОЛЕМИ НАЈПРИХОДНИ КОМПАНИИ во 2021 година, со дебел минус минатата година ја завршиле: ЕВН хоум, ЕВН

Прочитај повеќе

Бектеши: Замрзнати маржите за трговија на големо и мало, трговците со прехранбени производи нема да профитираат од граѓаните

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција информираше дека на предлог на Министерството за економија, Владата на денешната седница

Прочитај повеќе

Бектеши: Од 1 јануари 100 проценти поголема дневница за работа во недела во дејноста трговија

Од 1 јануари 2022 година сите вработени кои се ангажирани во трговијата ќе имаат 100 проценти поголема дневница.   Како

Прочитај повеќе

Finance Think: Во транспортот се отвориле 6,500, а во трговијата 3,800 нови работни места

Бобан Илијевски Невработеноста во третиот квартал од 2021 година благо се намали, на 15.7 % од предходните 15.9 %, од

Прочитај повеќе

Трговијата со деца е сеуште во пораст во земјите од Западен Балкан, став на учесниците/чките на регионалната конференција

Европската Унија и Советот на Европа ја истакнуваат важноста на соработката помеѓу државите и заедничките иницијативи како единствено решение за

Прочитај повеќе

15 дена забрана за работа за работодавачите кои ќе го прекршат Законот за недела како неработен ден

Бобан Илијевски  Законското решение за недела како неработен ден проектирано е да започне со примена од 1 октомври оваа година

Прочитај повеќе

Бектеши: Трговијата е значаен поттик за зголемување на соработката во регионот

Република Северна Македонија дефинираше среднорочна политика за поголема отпорност на економијата која се темели на повеќе платформи во периодот од

Прочитај повеќе

„Потребна е реформа кон отворена трговија за да се врати растот и вработеноста после КОВИД-19“

Северна Македонија е силен поддржувач на мултилатералниот трговски систем заснован на правилата во Светската трговска организација (СТО), кој дава поголема

Прочитај повеќе