- Advertisement -
Наука

Кинеската компанија ја започна третата фаза на тестирање на вакцини

Diplomate Severne Makedonije će 8. maja u Vranju primiti vakcinu protiv virusa korona, što je rezultat saradnje Makedonskog diplomatskog sindikata i sindikata Ministarstva spoljnih poslova Srbije, javili su makedonski mediji. Podrška kolega iz Beograda stigla je nakon inicijative makedonskog sindikata za uspostavljanje saradnje sa drugim sindikatima diplomata u regionu, rečeno je za portal „MKD“ u makedonskom sindikatu. Portal navodi da će time biti rešen problem imunizacije makedonskih diplomata, uz podsećanje da su prošlog meseca objavili da je skoro polovina zaposlenih u ministarstvu ili bila zaražena ili bila u izolaciji zbog korone.
225views

Кинеската државна фармацевтска компанија Синофарм започна со спроведување на третата фаза од тестирање на вакцини за заболување од Ковид-19 на околу 15.000 доброволци во Абу Даби, потврдија надлежните од главниот град на Обединетите Арапски Емирати.

Човечкото тестирање се спроведува во соработка со Националната кинеска биотехнолошка група (CNBG), која е дел од Синофарма, Група 24 на Абу Даби и здравствената канцеларија на градот.

Advertisement

Студијата, која се спроведува од оваа среда, е прва во светот што тестира „неактивна“ вакцина во третата фаза, објасни Ashis Koshy, директор во Г24, задолжен за секторот на здравството.

“Неактивна” вакцина се состои од култивирани вирусни честички, бактерии или други патогени кои ја губат способноста да предизвикаат болести. Моментално кај волонтерите се тестираат 23 неактивни вакцини. Од друга страна, постојат вакцини со живи, но ослабени патогени. “Неактивната” вакцина се користи за лекување на болести како што се грип и сипаници.

Advertisement
Advertisement

До денес, не е одобрена вакцина против Ковид-19 за комерцијална употреба.

Според Светската здравствена организација (СЗО), 23 потенцијални вакцини во моментот се тестираат на луѓето. Три вакцини влегоа во третата фаза, во која се тестира ефективноста.

Извор: Balkansaljazeera

Advertisement