- Advertisement -
Светот на работникот

Ова е обично првото прашање на секое интервју за работа. Бидeте подготвени!

Ова е обично првото прашање на секое интервју - Работник
425views

Иако не е возможно да подготвите одговори за секое прашање на интервју, постојат одредени прашања што се користат во сите индустрии и за сите работни позиции.

Најчестото прво прашање на интервју е „Кажи ми за себе.“ Иако ова прашање изгледа едноставно, многу е лесно да дадете погрешен одговор и да оставите негативен впечаток уште на почетокот од интервјуто. За да Ви помогнеме да не оставите погрешен впечаток уште на првото прашање, во продолжение Ви претставуваме неколку совети кои ќе Ви помогнат да дадете подобар одговор.

Спроведете SWOT анализа!

Подготовката е клучна за секој успех во интервјуто и кога станува збор за вообичаени прашања за интервју, добар совет е да започнете со тоа што ќе направите сеопфатна и искрена SWOT анализа на себе – стратегија за стратешко планирање што се користи за да ги организирате вашите јаки страни, слабости, можности и закани.

Со разбирање на вашите јаки страни, слабости, можности и закани, ќе имате можност да знаете на кои вештини да се насочите, а на кои вештини треба да обрнете повеќе внимание.

Направете истражување за компанијата и за тоа каде се вклопувате во неа!

„Најдобар начин да се подготвите за прашања за интервју е да направите истражување“, објаснува Надија Ибрахим-Танеј, универзитетски тренер за кариера и предавач.

„Можете да гарантирате дека сите интервјуа ќе започнат со некој елемент„ кажи ми за себе “, но тоа е често најлесното и најтешкото прашање за интервју за повеќето апликанти затоа што буквално можат да кажат што било“.

Вашето претставување треба да ги допира точките во вашата биографија, но повеќе да се фокусира на зошто: зошто го одбравте она што сте го студирале, зошто сте ги одбрале компаниите за кои работеле во минатото и зошто сте заинтересирани за таа позиција. 

Разгледајте ги потенцијалните следни прашања врз основа на вашиот одговор!

И на крај, потребно е да направите истражување во Вашата индустрија и да се обидете да претпоставите кои ќе бидат следните прашања. Доколку сте во технолошкиот сектор, на пример, работодавците ќе прашаат за Вашата технолошка вештина или за какви јазици за програмирање или кодирање сте користеле во минатото.

Извор: Кариера.мк