МакедонијаПравдаСветот на работникот

Регрутација на 3.509 млади административци вредна 100 милиони евра

131views

Илјадници луѓе формално поминале низ оваа институција, но најголем дел од нив, не доаѓале на работа, иако земале плата. Всушност, тие само се вработиле во некогашниот Секретаријат за Рамковен договор, а денес Министерство за политички систем и односи со заедниците, што им послужило како регрутен центар за влез во јавниот сектор. Дел од овие „рамковно“ вработени луѓе, доминантно високобразовани млади луѓе до 40 години од „помалите“ етнички заедници, е префрлен во други државни органи, а дел од нив сè уште чека да го смени статусот од формално вработени во реално ангажирани административци.

Во периодот од 2008 година досега, во некогашниот Секретаријат за Рамковен договор, кој пред година и пол се трансформираше во Министерство за политички систем, се вработиле точно 3.509 лица, покажуваат официјалните податоци што ги обезбедивме. Денес, во институцијата има 1.410 вработени, што значи дека поголем број од нив веќе се прераспределени.

Сепак, ова министерство сè уште претставува еден од најмногубројните владини ресори, што автоматски значи дека располага со еден од најголемите буџети. Колку за илустрација, во Министерството за земјоделство заклучно со ланската година имало 1.081 вработени со статус, во Финансии имало 639, а во МНР имало 451 итн.

Повеќе на Самопрашај.мк