- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникотСиндикат

СОНК: Штрајк доколку не се исплатат платите согласно Колективниот договор во културата

606views

Вработените во установите од културата спремни за штрајк, доколку и јулската плата не е според новиот Колективен договор, напиша Претседателот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура- СОНК, Јаким Неделков на неговиот фејсбук профил.

Advertisement

Имено, со одлука на Владата се пролонгираше имплементацијата на одредбите за плати од Колективниот договор, но Владата потоа ја смени одлуката, со тоа што овие одредби започнаа да важат од 1 јули 2020 година.

СОНК заедно со СКРМ и Министерството за култура, Колективниот договор го потпишаа на 31 декември 2019 година. Тогаш беше и договорено одредбите 65 и 66 кои се однесуваат на платите на вработените во дејноста култура да започнат со импелментација од 1 јули 2020 година.

Advertisement
Advertisement

Бобан Илијевски 

Advertisement