Стечајните работници постари од 64 години нема да имаат право да полагаат за лиценци

Само во Македонија се случува во последните години, стечајни управници со над 70 години да водат милионски предмети и да

Прочитај повеќе

Битиќи: Во 2022 поддржавме 433 компании од преработувачката индустрија и имаме 560 милиони евра странски инвестиции

Преструктуирањето на нашата економија е предизвик на кој се нафати и на кој успешно работи оваа Влада и со гордост

Прочитај повеќе

Данок на солидарност за сите компании кои за време на енергетската криза оствариле поголем профит од просекот во последните 3-4 години

Компании, најверојатно од сите сектори, кои за време на енергетската криза оствариле дополнителни профити од просекот во последните 3-4 години,

Прочитај повеќе

Државата извезува домашни, а ќе мора да увезува странски работници

Македонија останува без работна сила. Цели семејства се иселуваат во странство во потрага по подобар живот, а некои европски држави

Прочитај повеќе

ДАЛИ РАСТОТ НА ПЛАТИТЕ ВО АДМИНИСТРАЦИЈАТА ЌЕ ДОНЕСЕ ПОДОБАР ЖИВОТ ОД ПРЕД 5 ГОДИНИ?

Новиот закон за систем на плати во јавниот сектор е на јавна расправа до 15 февруари. Претпоставките за новата пресметка,

Прочитај повеќе

Помалку работници во рударството, повеќе во преработувачката индустрија

Бројот на работниците во индустријата лани во декември во однос на истиот месец во 2021 година, е зголемен за еден

Прочитај повеќе

Се намалува цената на дизелот и екстра лесното масло

Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,08 отсто денеска донесе Регулаторната

Прочитај повеќе

Ќе влезе ли Германија во рецесија?

Германија е на раб на рецесија, а стабилизирање на економијата ќе има напролет. Блумберг анализира дека ризикот од рецесија во

Прочитај повеќе

Лукаревска: Воведуваме „е-фактура“ во борбата против сивата економија

Во поглед на сивата економија имаме предизвици, што значи дека ќе имаме и нови проекти во оваа насока, рече директорката

Прочитај повеќе

Бесими: 2022 година ја завршивме со јавен долг на ниво од 57,1 %, намалување за 3,9 процентни поени

Јавен долг од 57,1 % што е за 3,9 процентни поени понизок во однос на нивото од 2021 година, буџетски

Прочитај повеќе