МОТ: Две третини од луѓето работат на црно, невработеноста скокнала

Работата на црно и понатаму е присутна. Имено, две третини од луѓето во светот работат на црно, а невработеноста брзо

Прочитај повеќе

Речиси 4,8 милиони работни места затворени во Украина поради војната

Од почетокот на руската агресија во Украина, од февруари се изгубени околу 4,8 милиони работни места, исто толку компании се

Прочитај повеќе

МОТ: Социјалниот дијалог е клучен за да се зајакне безбедноста и здравјето при работа

Пандемијата со Ковид – 19 покажа дека ефективната соработка помеѓу работодавачите, работниците и владите е најдобар начин за да се

Прочитај повеќе

Неопходна е регулација на нестандардните форми на вработување заради натамошно унапредување на работничките права

Состојбата со нестандардните форми на вработување и унапредувањето на работничките права беше тема на работилницата организирана од Меѓународната организација на

Прочитај повеќе

„Ни во 2022 година бројот на работни места нема да биде на нивото од 2019 година“

Бобан Илијевски  Проценката на Меѓународната организација на трудот за состојбата на пазарот на трудот во 2021 година е дека неговото

Прочитај повеќе

Оваа година Светскиот ден на Пристојна работа посветен на несигурните работни места

Бобан Илијевски Нешто повеќе за Светскиот ден на пристојна работа во светски рамки Иницијативата 7 октомври да биде Светски ден

Прочитај повеќе

Синдикат: Поради короната изгубени се повеќе од 200 милиони работни места во светот

Во светот поради пандемијата изгубени се повеќе од 200 милиони работни места, а уште 100 милиони работници, помеѓу кои жените

Прочитај повеќе

Успешен социјален дијалог

Тема: Успешен социјален дијалог Социјалниот дијалог по дефиниција е дијалог кој ги опфаќа сите нивоа и видови преговори, консултации или

Прочитај повеќе

Шахпаска на конференција на МOТ: Владата ја задржа економската стабилност и спречи губење на работните места

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска преку видеоврска вчеравечер ​се обрати на 109-тата сесија на Меѓународната конференција на

Прочитај повеќе

МОТ: Водечките светски експерти бараат заштитата на здравјето и безбедноста при работа да биде темелно право

Синдикатите повикуваат на Конференцијата на МОТ, која ќе се оддржи во јуни 2021 година, да се подигне безбедноста и здравјето

Прочитај повеќе