„Премногу се болни за да работат“ – Младите се жалат на проблеми со менталното здравје, жените подобро се носат со стресот

За тоа колку проблемите со менаталното здравје зеле замав, доволно зборува податокот дека младите работници во Британија, токму поради тоа,

Прочитај повеќе

Џабе е се, ако не ги решите корупцијата, непотизмот и партизираноста – младите ќе продолжат да си заминуваат

Знам дека сум досаден, но морам, бидејќи уште од самиот почеток си дадов на себе обврска да ги таргетирам клучните

Прочитај повеќе

ИДУЕП дебата: Се подготвува законска можност за работа од далечина, државата мора да ги вклучи младите и да креира мерки кои ќе ги мотивираат да останат во земјата

Младите луѓе сакаат флексибилно работно време, работа од далечина и услови за квалитетен живот по нивна мерка, а државата треба

Прочитај повеќе

Неопходни се реформи, младите сакаат и флексибилно работно време, работа од дома и од далечина

Деведесет проценти од младите луѓе кои се во земјава сакаат да се иселат. Во 2021 година младинската невработеност била 28,3

Прочитај повеќе

Онлајн настан за дуалното високо образование и неговото влијание врз младите

Онлајн разговор на тема „Дуално високо образование – иднина на младите” со вклучување во живо во Сојузна Република Германија вечер

Прочитај повеќе

Како што ќе се намалува бројот на работници, така ќе растат платите и ќе се подобруваат работните услови, вели Златановска – Попова

Со неа досега имам направено низа на интервјуа и ѝ имам земено низа изјави на најразлични теми од сферата на

Прочитај повеќе

ИНТЕРВЈУ Тасева – Повеќе пари, флексибилен распоред. Фриленсерството во Македонија зема се поголем замав

Фриленсерството во Македонија зема се поголем замав. Според достапните податоци во 2018 година имало 10,000 фриленсери. Најголемиот дел од нив

Прочитај повеќе

Младите да бидат активно вклучени во носењето на одлуки – Клубот на млади пратеници и ИДУЕП во заедничка посета на Валандово

Конкретни младински иницијативи и заложба за нивно финансирање, амандмански предлози и други законодавни иницијативи, како и симулации на собраниски активности

Прочитај повеќе

Мајстор се станува преку вложување на труд и посветеност, а не преку учење на дефиниции, вели Трајкоска

Работодавачите почнуваат повеќе да ги вреднуваат компетенциите на кандидатите за работа, отколку образованието коешто го поседуваат. Ова за порталот Работник

Прочитај повеќе

Ако продолжиме со непотизам, корупција и партиски вработувања, граѓаните ќе влезат во ЕУ, но државата не

Автор: Бобан Илијевски Кога живееш во држава каде што владеат непотизмот, партиските вработувања и корупцијата, неминовно е да имаш незадоволство

Прочитај повеќе