Работниците ќе бидат принудени да работат на слабо платени и неквалитетни работни места, вели Извештајот

Подготвил: Бобан Илијевски „Попуштениот“ раст на вработувањето и притисокот врз пристојните работни услови ја „поткопуваат“ социјалната правда, покажува новиот Извештај

Прочитај повеќе

“Намалувањето на товарот кој произлегува од придонесите значително би помогнал за да се зголемат платите”

„На прво место е секако намалување на даночниот товар, особено во делот на придонесите кои заедно со данокот на личен

Прочитај повеќе

Конференција „Нови форми на вработување на променливиот пазар на трудот“

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска ќе ја отвори конференцијата насловена „Нови форми на вработување на променливиот

Прочитај повеќе

„Невработените луѓе кои стручно се оспособуваат во компаниите, остануваат да работат таму“

Оспособувањето на луѓе со вештини и знаења кои се потребни na пазарот на трудот (преквалификација), како и нивна дополнителна обука

Прочитај повеќе

Денар: За две години пазарот на труд е намален за над 115 илјади работници!

Бројот на вработени во Македонија во последниве неколку години драстично се намалил. Официјалните податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека

Прочитај повеќе

Дали само зголемувањето на платите ќе биде доволно да се задржат луѓето во Македонија?

Што треба конечно да се направи за да се спречи одливот на македонски работници, беше едно од прашањата кои му

Прочитај повеќе

Николоски: Мора да се стави акцент на порастот на реалните плати за да се спречи егзодузот на работниците

Каква е моменталната состојба на пазарот на труд, што значи функционалната неписменост и што треба да се направи за да

Прочитај повеќе

Околу 700,000 Македонци живеат надвор од државата, покажува Извештајот на ОЕЦД

Околу 700 илјади Македонци или околу една четвртина од населението денес живее надвор од државата. Од 2011 до 2019 година

Прочитај повеќе

Шаќири: дуалното образование е клучно за поврзување на образовниот систем со пазарот на трудот

Претставници на Организацијата за економска соработка и развој за Југоисточна Европа денеска на конференција во Скопје ги презентираа резултатите од

Прочитај повеќе

Битиќи: 93,4 проценти од невработените се функционално неписмени

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи вели дека во Агенцијата за вработување процентот на невработени е навистина се уште висок,

Прочитај повеќе